Een 10.000 m2 bedrijfspand brandveilig maken en ondertussen de productie laten doorlopen

In 2019 verhuisde Klingele Paper & Packaging Group van hun locatie in Elst naar een groter pand van 10.000 m2 in Nijmegen. Het is een pand uit de jaren 80 en de van het gebouw voldeed niet meer aan de wet- en regelgeving. Willem Lijftogt, Hoofd Administratie, ging op zoek naar deskundige ondersteuning en kwam in contact met Acuro B.V. Zo startte het project om het gebouw weer brandveilig te krijgen en de sprinklerinstallatie te voorzien van een inspectiecertificaat. 

Klingele is een van oorsprong Duits familiebedrijf dat golfkartonnen verpakkingen maakt. Rond 2000 breidde het bedrijf haar marktgebied uit naar de Benelux met de vestiging in Elst. In aanvang fungeerde deze vestiging vooral als lokale tussenpersoon voor de Nederlandse en Belgische markt, waarbij de productie nog altijd in Duitsland plaatsvond. Al snel bleek er behoefte te zijn aan een eigen productiemogelijkheid, met als voordeel om sneller te kunnen leveren. Deze werd gerealiseerd. Vanaf dat moment is de vestiging in Nederland gegroeid en leidde in 2019 tot de verhuizing naar het huidige pand van 10.000 m2 in Nijmegen. Toen Klingele vanuit de Gemeente de eis kreeg om de bestaande sprinklerinstallatie te voorzien van een inspectiecertificaat, wisten zij even niet waar te beginnen.

In de juiste volgorde 

Willem Lijftogt is al 20 jaar werkzaam bij Klingele. In de functie van Hoofd Administratie is hij verantwoordelijk voor de certificeringen van het bedrijf. Hij besloot als eerste contact op te nemen met het bedrijf dat de sprinklerinstallatie al jaren in beheer had, deze adviseerde hem met John van Dinteren van Acuro B.V. in contact te treden voor ondersteuning en begeleiding in dit proces.

Willem: “We zijn een bedrijf dat golfkarton verwerkt, we hebben geen verstand van brandveiligheid en weten niet hoe we aan de eisen van de controlerende instanties kunnen voldoen. Ik trad in contact met John. Het klikte meteen. Met de ervaring en kennis van John haalde we de juiste specialist in huis. Hij gaf handen en voeten aan de oplossing voor ons probleem. Hierdoor wisten we waar we moesten beginnen om uiteindelijk tot een gecertificeerde installatie te komen’’.

De weg naar een certificering 

De eerste stap was om de uitgangspunten voor de brandbeveiligingsinstallaties vast te leggen in een uitgangspuntendocument (UPD) en het Programma van Eisen (PvE).

Willem: ‘’We hadden nog geen UPD voor de bestaande sprinklerinstallatie. Dit heeft Acuro voor ons gedaan. Dit hebben we vervolgens ter beoordeling doorgestuurd naar de omgevingsdienst en verzekeringsmaatschappij. Vanaf dit moment heeft Dennis van de Wijgert, brandveiligheidsadviseur bij Acuro, het aanbestedingstraject begeleid om tot de juiste installateur voor de sprinklerinstallatie te komen. Parallel hieraan heeft John bij de omgevingsdienst een fire defending systeem voorgesteld, zodat de productie in deze periode gewoon door kon blijven gaan. Dat was erg belangrijk voor onze bedrijfsvoering”.

“De realisatie van de installatie werd opgesplitst in twee delen van 5.000 m2. Na een inwendige leidinginspectie van het eerste deel kwam naar voren dat we een deel van de oude sprinklerleidingen konden hergebruiken. Dat was goed nieuws en leverde direct een flinke kostenbesparing op. Na oplevering van dit eerste deel pakken we het tweede deel vergelijkbaar aan”.

Met vertrouwen het proces overlaten aan de specialist

Voor Klingele is het brandveilig maken van het enorme bedrijfspand een flink project. De resultaten zijn belangrijk: een brandveilig pand dat voldoet aan alle daaraan te stellen eisen en waar een veilige en goede werkomgeving en productiecapaciteit is gewaarborgd.

Willem: “De ondersteuning vanuit Acuro heeft zich op meerdere fronten doen gelden. Zo hebben zij geholpen om de juiste stappen te nemen naar de verschillende betrokken instanties en de beste oplossing voor te stellen, passend bij het gebouw en ons bedrijf. Dat allemaal terwijl we konden blijven produceren en de fabriek niet stil kwam te liggen. Acuro maakt het proces makkelijker, zijn goed bereikbaar en duidelijk in hun communicatie. Ik weet waar ik aan toe ben en dat ik het werk met vertrouwen kan wegleggen bij de juiste specialist”.

Project details

Opdrachtgever Gemeente Horst aan de Maas
Projecten Revitalisering ’t Gasthoes
Activiteiten Procesbegeiding
Periode 2017 – voorjaar 2021
Trefwoorden Cultuur

Een project van

Roland Simons
Bouwmanager
 
 

Gerelateerde projecten voor deze klant