Revitalisering ’t Gasthoes

Gemeente Horst aan de Maas

‘t Gasthoês is het sociaal-cultureel centrum in Horst. Dit pand uit 1901 zal worden gerevitaliseerd, waarbij het geschikt dient te worden gemaakt om als multifunctioneel gebouw muziek, dans, kunst, cultuur en literatuur te herbergen. Het centrale hart van dit gebouw wordt ook wel “de Herberg” genoemd. Wij werken sinds de zomer van 2017 samen met Gemeente Horst aan de Maas om de ontwikkeling van het cultureel gemeenschapshuis ‘t Gasthoês te realiseren.

Lees hieronder het verloop van dit project.

Project details

Opdrachtgever Gemeente Horst aan de Maas
Projecten Revitalisering ’t Gasthoes
Activiteiten Procesbegeiding
Periode 2017 – voorjaar 2021
Trefwoorden Cultuur

Een project van

Roland Simons
Bouwmanager
 
 

 

Oplevering

Op 1 maart 2021 vond de bouwkundige en installatietechnische oplevering van ’t Gasthoês plaats. Het centrum van Horst aan de Maas is een prachtige ontmoetingsplaats rijker. Vanaf nu kan de inrichting van het gebouw beginnen met als doel om vanaf 1 mei 2021 de exploitatie te starten.

Gasthoes-Sleuteloverdracht-13

Gasthoes-Sleuteloverdracht-13

Gasthoes-Sleuteloverdracht-11

Gasthoes-Sleuteloverdracht-11

Gasthoes-Sleuteloverdracht-12

Gasthoes-Sleuteloverdracht-12

Gasthoes-Sleuteloverdracht-10

Gasthoes-Sleuteloverdracht-10

Gasthoes-Sleuteloverdracht-9

Gasthoes-Sleuteloverdracht-9

Gasthoes-Sleuteloverdracht-8

Gasthoes-Sleuteloverdracht-8

Gasthoes-Sleuteloverdracht-7

Gasthoes-Sleuteloverdracht-7

Gasthoes-Sleuteloverdracht-6

Gasthoes-Sleuteloverdracht-6

Gasthoes-Sleuteloverdracht-5

Gasthoes-Sleuteloverdracht-5

Gasthoes-Sleuteloverdracht-4

Gasthoes-Sleuteloverdracht-4

Gasthoes-Sleuteloverdracht-3

Gasthoes-Sleuteloverdracht-3

Gasthoes-Sleuteloverdracht-2

Gasthoes-Sleuteloverdracht-2

Gasthoes-Sleuteloverdracht-1

Gasthoes-Sleuteloverdracht-1

 

Ontwikkeling in volle gang

Na jaren van ontwikkelen en voorbereiden is de uitvoering al enkele maanden in volle gang. In tegenstelling tot vorig jaar, toen het gebouw volledig werd gestript, staat dit jaar in het teken van de wederopbouw.

De bestaande vloeren zijn begin dit jaar vervangen en we zijn nu aangekomen bij een bijzonder onderdeel van het bouwproject: het vervangen van de verschillende daken van het hoofdgebouw en de zijvleugels. De nieuwe dakconstructie wordt deels gedragen door nieuwe spanten, maar ook door bestaande opgeknapte spanten. Onder het dak bevinden zich grote zolderruimten voor de diverse muziek-, dans-, kunst-, cultuur- en literatuurverenigingen die hier hun intrek gaan nemen.

Hoewel het pand uit 1901 stamt, is het straks een erg duurzaam gebouw. Dit komt onder andere door de hoge isolatiewaarde van zowel het dak als de gevel, in combinatie met vloerverwarming. De komende maanden worden alle kozijnen inclusief het glas vervangen. Hierdoor wordt het gebouw nog beter geïsoleerd. De verwachting is dat de afbouw na de zomer plaatsvindt.

#WijnenHorst, #VanTilburg, #VanBerlo, #LAarchitecten, #VerhoevenLeenders

Brandveiligheid

Hoewel we oorspronkelijk bij dit project betrokken zijn geraakt vanuit een Bouwmanagementvraagstuk, hebben we ook geadviseerd over de brandveiligheid. Dit advies is opgenomen in het ontwerp van het gebouw. We hebben een rapportage brandveiligheid, inclusief opvang- en doorstroomcapaciteitsberekening van de vluchtwegen gemaakt. Daarnaast is een PvE voor de brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie opgesteld.

 

Ontwikkelingen

De ontwikkelingen rondom de bouw verlopen spoedig en de indeling en uitstraling van de inrichting van het gebouw krijgen steeds meer gestalten. Han Geurts, wethouder bij de Gemeente Horst aan de Maas, geeft je in onderstaande video een rondleiding door het gebouw.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=IlluSpyNMQk&feature=emb_title

Uitvoering gestart

Na een intensieve periode van ontwerpen is nu de uitvoering opgestart. De sloper is het gebouw volledig aan het strippen waarmee de ruimtelijkheid in het gebouw ook zichtbaar wordt. Daarnaast wordt momenteel in een bouwteam samen met Wijnen Horst, Van Tilburg en Van Berlo gewerkt aan een haalbaar uitvoeringsgereed plan. Een mooie klus waar wij als regisseur zullen optreden. Naar verwachting wordt dit project in 2020 opgeleverd.

DSC_0027-verkleind

DSC_0027-verkleind

DSC_0031-verkleind

DSC_0031-verkleind

DSC_0041-verkleind

DSC_0041-verkleind

Gasthoes-zolder

Gasthoes-zolder

hobbyruimte2-768x1024

hobbyruimte2-768x1024

tussenvloer-kapel3

tussenvloer-kapel3

 

Procesbegeleiding

Wij hebben de afgelopen maanden voor de Gemeente Horst aan de Maas gewerkt aan de verdere uitwerking van het Ontwerp voor dit sociaal-cultureel centrum in Horst. Hierin hebben wij de rol van procesbegeleider op ons genomen. In de georganiseerde ontwerpweek zijn alle gebruikers geïnterviewd om tot een totaalprogramma te komen. De presentatie van dit Ontwerp is gepresenteerd aan de Raadscommissie.

Lees hier meer over de samenwerking met Gemeente Horst aan de Maas